Vroeger zocht men in de woestijn een oase vanwege het water. Inmiddels wordt er in de woestijn nog steeds druk naar oases gezocht, maar nu vanwege de daar aanwezige telefoonpaal. In een korte tijd is internet zo’n beetje het belangrijkste in huis geworden. Was het vroeger prima om alleen bereik in de woonkamer te hebben, inmiddels wil je in het hele huis bereik. Dus ook op alle slaapkamers en op de zolder. Helaas hebben de meeste routers maar een beperkt bereik. Toch valt hier wel wat aan te doen. Met een wifi versterker (ook wel extender of repeater genoemd) kun je namelijk het signaal plaatselijk versterken, zodat ook verder weg gelegen ruimtes een goed signaal hebben.
Een wifi versterker is eigenlijk een heel simpel apparaat. Het pikt het signaal van de router op en stuurt hem vervolgens zelf weer uit. Het is alsof Kees bij de trap staat te roepen. Jan staat halverwege het huis en kan Kees nog goed verstaan. Piet op zolder hoort echter nauwelijks iets. Pas op het moment dat Jan het op zijn beurt weer doorgeeft, kan Piet het ook horen. Vervolgens gaat het antwoord van Piet, via Jan, weer terug naar Kees. Je raadt het al. Dit werkt prima, maar natuurlijk wel een stuk langzamer dan direct via de router. Toch is een wifi versterker kopen de beste manier om je wifi signaal te vergroten. Zorg alleen wel dat je de beste wifi versterker koopt! Hier gaan we je natuurlijk bij helpen.
Het is belangrijk dat je een goede router hebt voordat je een wifi versterker koopt. Lees daarom ook onze router kopen artikel. Hier helpen je met het kiezen van de beste wifi router!
Waar testen we de wifi versterkers op:
- De prijs
- Snelheid
- Gebruiksvriendelijkheid
- Technische mogelijkheden
Beste Wifi Versterker in 2017:
Wifi Versterker | 5Ghz (dualband) | Snelheid | |
---|---|---|---|
AVM FRITZ! 1750E | Ja | 450 Mbit/s | Check Laagste Prijs |
Netgear EX2700 | Nee | 300 Mbit/s | Check Laagste Prijs |
Asus RP-AC52 | Ja | 300 Mbit/s | Check Laagste Prijs |
TP-Link TL-WA860RE | Nee | 300 Mbit/s | Check Laagste Prijs |
1 – AVM FRITZ! 1750E– De Beste Wifi Versterker!
Degenen die ietsje langer naar de naam kijken zullen al snel hebben opgemerkt dat Fritz wel erg Duits klinkt. Dat klopt. AVM is namelijk één van die oer degelijke Duitse merken die bij onze Oosterburen in vrijwel iedere woonkamer te vinden zijn. In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, maar daar zou weleens snel verandering in kunnen komen. Onder meer met deze Fritz. Fritz is namelijk niet alleen een Duitser. Hij is een Duitser van het kaliber Michael Schumacher, toen hij nog Formule 1 reed. Fritz is een echte snelheidsduivel die snelheden haalt tot 1750 megabyte per seconde. Meer dan genoeg om het hele gezin van data te voorzien. Met extender Fritz heb je bereik in het hele huis en lever je vrijwel niets in qua snelheid.
De prijs
Voor wat hoort wat. Je kunt nou eenmaal niet in de Formule 1 rijden, zonder daarvoor flink in de buidel te tasten. De Fritz kost ongeveer 80 euro, wat twee a drie keer zoveel is als een gemiddelde wifi versterker. De vraag is dan ook wanneer het nou slim is om wel of geen Fritz in huis te halen. Het antwoord daarop wordt hopelijk duidelijk aan de hand van de volgende beoordelingspunten.
Snelheid
Als het op snelheid aankomt is er vrijwel geen wifi extender te vinden die Fritz kan bijhouden op de digitale Bundesbahn. Hij sjeest zo hard, dat de gemiddelde gebruiker bij langen aan niet de volledige bandbreedte zal gebruiken. Fritz is daarom vooral interessant voor een familie die allemaal tegelijk een film willen kijken of mensen die hoe dan ook nergens last van willen hebben. Om enigszins wat vergelijkingsmateriaal te hebben. De gemiddelde capaciteit van een wifi versterker ligt ergens rond de 300 mb/s. Als dat een fatsoenlijke middenklasser voorstelt, dan zie je Fritz zowat niet eens voorbijkomen als hij je inhaalt. Fritz rijdt niet over de weg. Die vliegt. Door deze hoge snelheid is Fritz waarschijnlijk de beste keuze als je bijvoorbeeld een glasvezelnetwerk hebt in huis. Natuurlijk is Fritz zijn Formule 1 wagen weer niets vergeleken met de glasvezelsnelheid. Dat is alsof je met een Formule 1 wagen een straaljager bij wilt houden. Wil je echter niet teveel snelheid verliezen, dan is Fritz de beste optie.
Gebruiksvriendelijkheid
Zoals je wel vaker ziet bij racewagens, puilen ze niet bepaald uit qua comfort. Fritz is daarop helaas geen uitzondering. Je hebt maar liefst twee stopcontacten nodig om zijn nooit aflatende honger naar stroom te voeden. Daarnaast is er geen aan/uit schakelaar en geen geïntegreerd stopcontact. Dat is een optie waarbij in het apparaat zelf weer een stopcontact zit, zodat je er in huis geen verliest. Het verbinden met het netwerk gaat gelukkig wel goed. Met een druk op de knop maakt Fritz verbinding met je router en geeft hij het signaal door. Fritz kan overweg met vrijwel alle soorten routers. Oud en nieuw.
Technische mogelijkheden
Hier scoort Fritz vrijwel een maximale score. Dat komt vanwege twee aansprekende mogelijkheden. De eerste is dat Fritz zowel op de 2.4 als op de 5 Ghz band uitzend. Daarbij deelt hij zichzelf op. De 5 Ghz krijgt 1300 mb/s en de traditionele 2,4 krijgt 450 mb/s. Je kunt dus zelf kiezen welke band je gebruikt. Je kunt ze ook allebei tegelijk gebruiken. Het tweede punt waardoor je als wifi nerd van Fritz gaat watertanden is de LAN poort op het apparaat. Je kunt je computer hiermee met de kabel verbinden met de Fritz. Hiermee haal je een snelheid van 1000 mb/s. Handig als je een continue snelle verbinding nodig hebt. Voor de rest zijn de LAN poorten heel handig als je bijvoorbeeld een eigen netwerk op wilt zetten met je tv, printer of radio.
Conclusie
Fritz is ideaal voor de echte wifi nerd die graag wilt opscheppen naar zijn wifi nerd vrienden. Voor de gemiddelde gebruiker is Fritz misschien een beetje overdone. Toch kan het wel een hele goede investering zijn. Je hebt namelijk altijd bandbreedte in overvloed en je kunt meerdere apparaten er op aansluiten. Heb je het geld er voor over, dan zul je zeker geen spijt krijgen van Fritz.
- Supersnel
- LAN-poorten voor extra apparaten
- Twee banden (dualband)
- Hoger prijssegment
- Neemt twee stopcontacten in beslag
AVM FRITZ! 1750E Ervaringen
Wenalmat, Emmen
2 – Netgear EX2700
Als je op zoek bent naar een goedkope, degelijke en vooral simpele wifi versterker, dan is de kans groot dat je bij de Netgear EX2700 uitkomt. Deze versterker is in vrijwel opzichten de ideale middenklasser onder de wifi versterker. Hij is klein, heeft een redelijke snelheid, is simpel te bedienen en je bent hem bijna alweer vergeten nadat je hem hebt geplaatst. Wel levert hij een prima bereik op een enkele band (2,4 Ghz). Hiermee lijkt de Netgear de ideale schoonzoon voor iedereen die op zoek is naar een wifi extender. Toch zijn er wel een aantal punten waar je goed op moet letten.
De prijs
De prijs van een wifi versterker bedraagt ergens tussen de 20 en 100 euro. Met 25 euro zit de Netgear dus behoorlijk aan de onderkant van de markt. Waarschijnlijk is dit ook een belangrijke reden waarom hij het juist in ons zuinige Nederland zo goed doet. Blijkbaar willen we graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En waarom ook niet. De Netgear levert zeker waar voor zijn geld.
Snelheid
Het moge duidelijk zijn dat de Netgear geen Fritz is, die laagvliegend over de Bundesbahn sjeest. De Netgear is zo`n typsich brave Opel Astra waarvan je er tienduizenden ziet op de snelweg. Gewoon zo`n ding die doet waarvoor hij is gemaakt en verder niets. Met 300 megabit per seconde heb je als het goed is voldoende snelheid om via het internet muziek te luisteren of een film te streamen. Mits deze niet in bizar hoge kwaliteit is. Het wordt wel een probleem als je een lading puberende kinderen hebt die ook allemaal een film willen kijken of muziek willen streamen. De Netgear raakt dan al snel overbelast en de kans is dan ook groot dat je film er halverwege mee uitscheidt. Hou dus goed rekening met het verwachte gebruik wanneer je deze brave huis-tuin- en keuken versterker koopt.
Gebruiksvriendelijkheid
Dit is een punt waar de Netgear verrassend goed scoort. Dit komt vooral door het kleine formaat. Bij versterkers geld namelijk dat hoe kleiner ze zijn, des te beter dat is. Kleine extenders nemen namelijk weinig stopcontact ruimte in beslag en dat is zeker een groot voordeel. De Netgear is slechts 7×6 centimeter. Dat is ongeveer net zo groot als je hand. Daarmee stop je hem makkelijk weg in een verborgen hoekje waar nog ergens een ongebruikt stopcontact zat verstopt. De Netgear heeft verder twee antennes. Dit zorgt er voor dat hij het signaal makkelijk oppikt en weer doorstuurt. De Netgear is in principe te gebruiken met elke soort router, mits deze maar op de 2,4 Ghz band uitzend. De 5 Ghz band kan deze versterker niet ontvangen of versterken. Dit is natuurlijk wel een nadeel als je in een grote stad woont. De meeste routers en versterkers gebruiken namelijk de 2,4 Ghz band en daardoor is er een kans dat ze elkaar gaan storen en het effectieve bereik verkleinen. Tot slot bevat de Netgear zogenoemde indicatielampjes. Deze zijn heel handig bij het zoeken naar de juiste plek om je versterker te plaatsen. De versterker moet namelijk voldoende in het bereik van de router staan om het signaal te kunnen versterken. Aan de hand van de lampjes kun je dit heel gemakkelijk aflezen.
Technische mogelijkheden
Het is niet heel verassend dat de Netgear op dit gebied weinig bijzonders te bieden heeft. Toch is er wel één lichtpuntje. De Netgear beschikt namelijk over één heuse ethernet ingang. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld je computer met een netwerkkabel direct te verbinden met de versterken. Net zoals je dit ook kunt doen met je router. Op deze manier kun je de maximale snelheid van 300 mb/s uit de versterker halen. Het signaal is zo wat stabieler en ook kun je zo je streamende kinderen mooi de pas afsnijden. Zij zitten zonder signaaal, terwijl jij mooi alle data opverbruikt.
Conclusie
De Netgear is het ideale gebruiksmodel voor iedereen die op zoek is naar simpele, goedwerkende en vooral goedkope wifi versterker. Als je de prijs afzet tegenover de kwaliteit dan is de verhouding zeker heel goed te noemen. Natuurlijk zijn er wel de nodige beperkingen. Vooral als het over de snelheid gaat. Die is op zijn best gemiddeld te noemen. Toch zal dit voor veel mensen meer dan genoeg zijn. Zeker als je de versterker maar in beperkt dit van het huis wilt gebruiken.
- Goedkoop
- Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding
- Klein
- Beperkte snelheid
- Versterkt alleen de 2,4 Ghz band
Netgear EX2700 Ervaring
Rien, Vogelenzang
Kathy, Heythuysen
3 – Asus RP-AC52
De meeste mensen kennen Asus vooral vanwege hun computers. Toch is dat uiteraard niet het enige wat ze bij dit elektronicabedrijf in elkaar knutselen. Ook op het gebied van wifi versterkers kunnen ze er wat. De RP kun je het beste zien als een versterker van een gemiddelde prijs, maar met behoorlijke hoge ambities. Zowel op het gebied van techniek als snelheid. Helaas komt de Asus wel duidelijk te kort om de concurrentie aan te gaan met een snelle Fritz of andere snelheidsduivel. Voor de gemiddelde consument hoeft dat echter geen groot probleem te zijn.
De prijs
Met vijftig euro bevindt de RP zich precies in het midden van het segment. Een gemiddelde versterker kost namelijk ergens tussen de 20 en 100 euro. Met enkele uitschieters daarboven. De vraag is natuurlijk wat je mag verwachten voor zoveel geld. In ieder geval natuurlijk een wifi versterker die iedere standaard router zonder veel installatiemoeilijkheden kan versterken en het liefst ook nog enige snelheid heeft. De vraag is natuurlijk of de RP aan deze eisen voldoet.
Snelheid
De RP is een zogenaamde dual-band versterker. Dat houdt in dat deze op twee frequenties tegelijk een wifi signaal kan uitsturen. Dit is zeker een grote plus, aangezien steeds meer nieuwe apparaten gebruik kunnen maken van de nieuwe 5 Ghz band. De oude 2,4 Ghz wordt inmiddels door zoveel apparaten gebruikt dat verstopping van de frequentie op de loer ligt. De totale snelheid van de RP moet dus in zekere zin door tweeën worden gedeeld. Iets wat Asus natuurlijk niet zelf op de verpakking zet. De 2,4 Ghz band heeft een maximum snelheid van 433 mb/s en de 5 Ghz band moet het doen met 300 megabit per seconde. Dit zijn redelijke, gemiddelde snelheden. Genoeg om muziek mee te luisteren of een filmpje te kijken. Maar niet iets waar een wifi aholic erg enthousiast van wordt. Iedereen die iets meer dan gemiddelde hoevelheden data verbruikt zal hier niet genoeg aan hebben. En zeker als je het afzet tegen de prijs is de snelheid niet om over naar huis te schrijven.
Gebruiksvriendelijkheid
Ook de Asus is een klein en makkelijk te verstoppen apparaat. Hij is klein genoeg om hem in een enkel stopcontact kwijt te kunnen. Daarnaast ziet hij er uit als een klein doosje. Uitstekende antennes heeft hij niet. Die zijn keurig weggewerkt in de box. Het belangrijkste als het gaat over gebruiksvriendelijkheid is hoe makkelijk het apparaat te verbinden valt met de router. In de regel moet dit erg simpel zijn. Simpelweg door gelijktijdig een knop op de router en de versterker in te drukken. Zo kunnen zowel de router als de versterker het signaal herkennen en worden deze automatisch verbonden met elkaar. Ook bij de RP werkt dit vrijwel altijd vlekkeloos. Wel moet je een Wireless AC wifi standaard op je router hebben om de RP te gebruiken. Controleer dit zeker van te van te voren, voordat je hem koopt.
Technische mogelijkheden
In tegenstelling tot veel andere versterkers heeft de RP de beschikking over een heuse aan/uitschakelaar. Je vraagt je natuurlijk af waar dit in vredesnaam goed voor mag zijn, maar het zit er wel op. Wat ook opvalt is het ingebouwde nachtlampje. Ook hierbij kun je jezelf afvragen wat hier nu de toegevoegde waarde van mag zijn. Misschien zodat je met de RP je oude vertrouwde nachtlampje kunt vervangen? Het zijn allemaal leuk verzonnen dingen, maar wel duidelijk randzaken die weinig te maken hebben met het versterken van een wifi signaal.
Daar komt bij dat van de twee banden de 5 Ghz band maar matig werkt. De snelheid van deze band is met 300 mb/s sowieso al vrij beperkt. Maar naarmate je verder weg gaat van de versterker wordt deze in rap tempo nog veel slechter. Niet iets waar je heel blij van wordt. Een laatste punt van kritiek is de snelheid van de ethernet verbinding. Toegegeven, het is mooi dat er een extra poort is waarop je jouw computer kunt aansluiten. Maar het is toch wel heel bijzonder dat de snelheid hiervan beperkt is tot slechts 100 mb/s. Dat is toch wel erg weinig, waardoor de hele poort praktisch nutteloos is.
Conclusie
Als je de snelheid en de techniek afzet tegen de prijs van 50 euro, dan valt de RP toch een beetje tegen. Daar staal tegenover dat hij voor een dual-band versterker juist wel behoorlijk aan de goedkope kant is. Wil je echter een goede dual-band versterker met iets meer dan gemiddelde snelheid? Dan is het maar de vraag of de RP de beste deal is die je kunt vinden.
- Dual band versterker
- Klein en praktisch vormgegeven
- Mindere prijs/kwaliteitsverhouding
- Beperkte snelheid
- Ethernet poort is praktisch nutteloos
Asus RP-AC52 Ervaringen
Kortom hij doet goed wat ie moet doen en niet te vergeten, heel gemakkelijk in te stellen.
Joël, Venlo
Germain, Amsterdam
4 – TP-Link TL-WA860RE
TP-Link is wereldwijd een van de grootste spelers als het gaat over internetelektronica. Het is dus niet verrassend dat ze beschikken over een groot arsenaal aan wifi versterkers. De TL is één van de goedkopere extenders die vooral geroemd wordt vanwege de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Wat maakt deze wifi versterker tot de ideale keus voor iedere huis-tuin- en keukenverbruiker?
De prijs
Nou, om te beginnen de prijs. Voor minder dan dertig euro ben je al de trotse eigenaar van een TP-Link TL. Toegegeven er zijn heel veel wifi versterkers in deze prijsklasse, maar het overgrote deel daarvan kan niet bieden wat de TL doet. Voor dertig euro verwacht je natuurlijk ook niet zoveel, wat waarschijnlijk de reden is dat veel kopers toch erg enthousiast zijn over deze versterker.
De snelheid
Afgezet tegenover andere wifi verstekers is deze behoorlijk gemiddeld: 300 mb/s. Dat is genoeg voor een enkele gebruiker om een film te streamen en voor zijn buurman om wat muziek te luisteren. Het is duidelijk niet genoeg van een geavanceerde gamer die graag online spellen wilt spelen. Voor de gemiddelde gebruiker is dit echter voldoende. Houd er wel rekening mee dat je bij wifi verstekers de snelheid altijd standaard door twee moet delen om een realistisch vermogen over te houden. Dat komt omdat de versterker het signaal van de computer of smartphone moet ontvangen en het dan vervolgens ook weer door moet geven naar de router en weer terug. Aangezien vrijwel alle wifi versterkers over slechts 1 band, oftewel frequentie beschikken zorgt dit er voor dat de snelheid gehalveerd wordt. Toch hou je zo ruim voldoende snelheid over voor alle standaard internettaken.
Gebruiksvriendelijkheid
Bij TP Link zijn ze er erg op gericht om je wifi versterker zo veel mogelijk weg te kunnen werken. Een veel voorkomend probleem is dat je voor een wifi versterker standaard een stopcontact nodig hebt. Helaas liggen die in veel huizen niet voor het oprapen. Bij de TL is dit mooi opgelost door een geïntegreerd stopcontact. Dit houdt in dat je de wifi versterker in het stopcontact steekt en dat er aan de voorkant van de versterker vervolgens een nieuw stopcontact zit, waardoor je er ook nog een lamp of televisie op kunt aansluiten. Twee apparaten dus op het zelfde stopcontact. Een hele makkelijke en gebruiksvriendelijke oplossing.
Ook het instellen van de wifi versterker gaat vrij makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de WPS knop opzoeken op je router. Hiermee geeft je router als het ware een soort van contactsignaal af. Ook de wifi versterker heeft een dergelijke knop, maar dan om het signaal van de router op te zoeken. Alsof het een datend stel betreft vinden ze elkaar en creëren ze een verbinding tussen de twee apparaten. Heb je geen WPS knop dan kun je ook verbinding maken, maar dan door middel van een software programma dat je kunt downloaden op je computer. Dit kost natuurlijk wel wat meer tijd. Gelukkig beschikken de meeste routers tegenwoordig over een WPS knop.
Een laatste pluspunt van de TL zijn de indicactielampjes. Deze fungeren als een soort van digitaal kompas die je moeten helpen om de ideale stek te vinden voor de versterker. Aan de hand van de lampjes kun je namelijk zien hoeveel bereik de TL op een bepaalde plek heeft. Dit is belangrijk omdat het signaal alleen versterkt kan worden als deze voldoende bereik van de router heeft. Met de indicatielampjes kun je dit makkelijk bepalen.
Technische mogelijkheden
Als het gaat om de frequentieband is de TL basis te noemen. Deze bestaat uit een enkele 2,4 Ghz band. Dit is prima voor vrijwel alle routers en aan te sluiten apparaten, omdat 2,4 Ghz de standaard is. Helaas geld dit ook voor de buren en de overburen. Er bestaat dus een kans dat meerdere netwerken elkaar gaan storen. Een extra band van 5 Ghz is vaak makkelijk meegenomen en zorgt er bovendien voor dat het bereik gemaximaliseerd wordt. De TL heeft op zichzelf een krachtig bereik, maar interferentie kan dit wel behoorlijk beperken.
Ook standaard is de enkele ethernetpoort van het apparaat. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om je laptop direct met een kabel te verbinden. Zo maak je geen gebruik van het draadloze netwerk. Behalve voor computers kun je de poort ook gebruiken voor allerlei andere randapparatuur, zoals printers of de Xbox. Op deze manier maak je de TL tot een soort verlengstuk van je gamecomputer, waarmee je jouw draadloze verbinding een stuk kan verbeteren. Hou er wel rekening mee dat de snelheid van de TL beperkt is. Voor al te wilde avonturen kun je beter een snellere versterker kopen. Voor de meer standaard taken zoals printen is de TL echter meer dan geschikt.
Conclusie
De T-Link TL is een prima wifi versterker voor een goede prijs. Hij heeft geen bijzondere extra`s, behalve dan het geïntegreerde stopcontact. Daar staat tegenover dat je zeker waar krijgt voor je geld, zeker als het gaat over gebruiksvriendelijkheid. Wel kan de snelheid een beperking zijn als je wat meer data nodig hebt voor je spelcomputer of smart tv. Alles bij elkaar is de TL zeker aan te raden voor iedereen die een goede basis versterker zoekt.
- Goede prijs/kwaliteitsverhouding
- Geïntegreerd stopcontact
- Gebruiksvriendelijk
- Snelheid is beperkt
- Alleen te gebruiken op de 2,4 Ghz band
TP-Link TL-WA860RE Ervaringen
Henk, Delft
WiFi Versterker kopen? Hieronder onze koopgids!
Het kopen van een wifi versterker hoeft in principe geen moeilijke aankoop te zijn. Het is tenslotte maar een simpel apparaat dat eigenlijk niets anders doet dan het signaal van je router versterken. Toch zijn er wel een paar aandachtspunten voordat je er eentje gaat kopen.
Snelheid
Ten eerste natuurlijk de snelheid. Die wordt bij wifi versterkers uitgedrukt in megabite per seconde. Soms kan dat verwarring opleveren met de term megabit per seconde. Zonder de `e` aan het einde dus. Er is echter nogal al een verschil. Megabite per seconde geeft de absolute grootte weer van een te downloaden of te streamen bestand. Megabit is een snelheidsterm. Om van megabite naar megabit te berekenen, moet je aantal megabite delen door acht. Een gemiddelde wifi versterker heeft ongeveer 300 megabite per seconde. Voor een realistisch verbruik moet je dit eerst delen door twee, waardoor ongeveer 150 overblijft. Daarna deel je dit door acht waardoor je uitkomt op ongeveer 19 megabit.
Een HD film streamen op je laptop vereist ongeveer acht megabit nodig. Heb je een smart tv waarop je 4K films wilt afspelen, dan is er vereiste van tussen de 15 en 25 megabit. Hierbij is het dus handig om een net iets snellere extender te kopen. Voor de rest is 300 mb/s dus meer dan voldoende. Reken je vereiste snelheid zeker even uit, voordat je een wifi versterker koopt. Het is zonde als je er eentje aanschaft die niet snel genoeg is.
Een of twee frequentiebanden
De meeste draadloze apparaten werken op de 2,4 Ghz frequentieband. Op zich is het geen probleem voor je wifi extender om ook van deze band gebruik te maken. Wel kan het gebruik van veel apparaten op dezelfde band ervoor zorgen dat de effectieve snelheid van de extender omlaag gaat. Dit kan vervolgens weer zorgen voor een langzamere of zelfs veel langzamere internetverbinding. In principe is dit vooral in de stad een probleem, omdat je daar vaker last hebt van de netwerken en apparaten van je buren. Om hier figuurlijk wat lucht te creëren, kun je ook gebruik maken van de 5 Ghz band. Deze wordt veel minder gebruikt en dus zal je reële verbruik hier ook een stuk hoger liggen. Bij het kopen van een wifi extender is dit zeker een belangrijk punt om in overweging te nemen. Koop je er eentje op de 2,4 Ghz band, zorg dan in ieder geval voor een ruime speling als het over de snelheid gaat.
Prijs/kwaliteit
Dit is natuurlijk het belangrijkste punt. Uiteindelijk wil iedereen een zo goed mogelijk werkende wifi versterker voor zo weinig mogelijk geld. Om deze te vinden is het belangrijk om je eisenpakket duidelijk te hebben. Vervolgens kun je heel makkelijk de verschillende versterkers met elkaar vergelijken. Ook het lezen van reviews kan natuurlijk helpen. Andere zaken die je mee kunt nemen zijn secundaire opties, zoals wifi versterkers met een extra ethernetpoort, of een geïntegreerd stopcontact.
Geef een reactie