JBL is één van die Amerikaanse bedrijven die aan de lopende band goede elektronica maakt. Overigens wel met een stevig prijskaartje eraan. De JBL Charge 3 is daarop geen uitzondering. Met deze bluetooth speaker maak je zonder meer de blits of je nu binnen in je kamer zit, of buiten in het park. Het enige waar je een beetje mee moet oppassen is het mogelijke geluidsniveau. Die is namelijk zeker niet verkeerd. En het zou toch jammer zijn als je behalve de aanschafprijs ook nog een boete krijgt voor geluidsoverlast. Maar goed, laten we dat maar een luxeprobleem noemen. De JBL Charge 3 is alles wat je van een speaker verlangt en misschien zelfs nog wel meer dan dat.
Geluid van de bluetooth speaker
Een speaker koop je in de eerste plaats om het geluid van een apparaat te kunnen versterken. Was dat vroeger een monsterlijk grote kast die een versterker heette, tegenwoordig is dat natuurlijk gewoon je smartphone. Die maken het speakerfabrikanten overigens wel knap moeilijk. Omdat de speakers in telefoons steeds beter worden, is de noodzaak voor externe speakers ook wat minder. Totdat je de JBL 3 probeert natuurlijk. Dan weet je ook alweer wat er zo gaaf is aan externe speakers. Vergeleken met het lawaai dat de JBL produceert, klinkt jouw iPhone als een blikken kastje uit de Middeleeuwen. De JBL 3 kan op vrijwel alle terreinen goed uit de voeten. Hij heeft zowel een prima bas, maar kan ook prima uit de voeten met subtiele muziek. Het geluid klinkt vol en je hebt niet direct het idee dat je maar naar één enkele speaker luistert. Kortom met woorden kun je het niet echt beschrijven. Beter ga je er zelf naar luisteren.
Degelijkheid / Bouwkwaliteit
Ook hierop scoort de JBL Charge 3 een maximale score. Deze speaker is duidelijk gebouwd om langer mee te gaan dan je grootmoeders kunstgebit.
Dat zie je ten eerste aan de vorm van de speaker.
Er is heel bewust gekozen voor een langwerpige ronde vorm. Dat zorgt namelijk voor een perfecte combinatie van goed geluid en degelijkheid. Iets dat sommige ontwerpers nog weleens vergeten.
Stapje verder..
De JBL gaat echter nog een stapje verder. Hij heeft een rubberen behuizing aan de voor- en achterkant. In het midden is hij bekleed met een speciale beschermende stof. Deze combinatie werkt zo goed dat het apparaat een IPX7 certificaat heeft gekregen. Dat houdt in dat je de bluetooth speaker zelfs een half onder water kunt houden op een maximale diepte van een meter. Altijd leuk als je die bastonen eens op een andere manier wilt horen. Ook qua vallen, stoten en hobbelen hoef je jezelf niet druk te maken. De JBL overleeft het wel. Nu jouw oren nog.
Gebruiksvriendelijkheid
Het moge duidelijk zijn dat de ontwerper van JBL zijn uiterste best heeft gedaan om een zo veelzijdig mogelijk stuk apparatuur te ontwerpen. Deze Bluetooth speakers is misschien wel één van de beste buitenspeakers die je op dit moment kunt kopen. Niet alleen omdat hij degelijk is, maar ook omdat hij een fijn formaat heeft. Hij is niet meer dan een goede 21 centimeter lang en past daarmee prima in de meeste rugzakken. Geen probleem dus om mee te nemen naar een haastig georganiseerd feestje of een uitje in het park.
Gebruiksvriendelijkheid uit zich natuurlijk op nog meer manieren. Bijvoorbeeld het gemak en de mogelijkheden om externe apparaten aan te sluiten. Niet geheel onbelangrijk bij een speaker. Het connecten van de speaker gaat daarbij uiteraard geheel probleemloos. Gelukkig heb je daarnaast nog veel meer mogelijkheden. Je kunt namelijk je telefoon ook gewoon met een usb-kabel verbinden aan de JBL. Zowel met een micro-usb, de standaard voor je telefoon, als met een standaard usb. Die laatste kun je uiteraard ook gebruiken voor usb-sticks, mocht je dergelijke ouderwetse dingen nog willen gebruiken. Ook biedt de JBL een 3,5 mm ingang.
Features
Ook hier heeft de JBL Charge 3 geen tekort aan. De belangrijkste feature van de JBL is bijzonder genoeg de accu. Die is met 6000 mAh extreem groot. Ter vergelijking: een gemiddelde smartphone heeft tegenwoordig zo`n 3000 mAh ter beschikking. En met alleen muziek spelen verbruik je toch heel wat minder stroom. Dit resulteert in een krankzinnige maximale afspeeltijd van zo`n 20 uur. Mocht het feestje dus wat uitlopen, dan is dat voor de JBL geen enkel probleem. Die houdt het waarschijnlijk langer vol dan jij. Oh, ja, mocht je telefoon er halverwege het feest mee ophouden, dan is ook dat geen issue. Eerder las je al over de mogelijke aansluitingen met de JBL. Pik er eentje uit, sluit je telefoon er op aan en zowaar, de speaker veranderd in een powerbank.
Met genoeg stroom om je telefoon twee keer volledig op te laden!
Een tweede feature die de moeite van het noemen waard is, is de optie om de broers en zussen van de JBL 3 op elkaar aan te sluiten. Dat gaat als volgt. Jij neemt jouw JBL mee naar het feest en drie van je vrienden, of vriendinnen natuurlijk, doen hetzelfde. Vervolgens installeer je de speciale JBL app op je telefoon en drukt op de net zo speciale `verbind` knop op de speaker. Vervolgens kun je deze met behulp van de app verbinden tot een compleet oorverdovende surround geluidsinstallatie. Vervolgens zet je de ene speaker in de linkerhoek, de andere aan de rechterkant en vooruit ook nog een paar aan de zijkanten van de tuin en het geluid komt je ineens van alle kanten tegemoet. Uiteraard is dit een feature die JBL wel goed uitkomt. Het werkt erg motiverend voor je vrienden om dan maar dezelfde speaker te kopen. Dan blijf je tenminste niet achter op het feestje.
De Prijs...
Misschien vraag je jezelf af of er toevallig ook nog nadelen kleven aan de JBL Charge 3. Ja, gelukkig is er voor een Nederlander altijd wel wat te vinden om over te zeuren. In dit geval de prijs. Met een typische "voor wat hoort wat", moet je minimaal zo'n 160 euro neertellen om de trotse eigenaar van dit geluidswonder te worden. Zoek je alleen een simpele speaker, dan is dit ongetwijfeld veel geld. Maar aan de andere kant is de JBL Charge 3 zonder meer een investering waar je heel veel plezier van kunt beleven. Qua prijs/kwaliteit is hij die 160 euro zeker waard. Vind je dit toch te veel? Lees dan ook eens de review van de JBL Flip 4.
Of ben je opzoek naar een beter overzicht van allerlei bluetooth speakers? Check dan onze koopgids: "beste bluetooth speaker kopen in 2017".
Hier hebben we een overzicht met 10 goede bluetooth speakers!
JBL Charge 3 Conclusie
Bij JBL weten ze hoe ze goede bluetooth speakers maken. De JBL Charge 3 scoort een maximale score op alle testgebieden in onze review. Zowel bij geluid, degelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en features. Alleen de prijs is wat aan de hoge kant. Het is een zeer complete bluetooth speaker die heel breed te gebruiken is. Binnen, buiten, in de auto en zelfs als oplader van je telefoon. Begin echter maar vast met sparen, want spijt krijg je niet van deze investering. We hopen dat je door deze JBL Charge 3 review een bewuste aankoop kan maken!
5/5
Voordelen:
- Zeer goed geluid
- Extreem degelijk
- Features die waarde toevoegen
- Makkelijk mee te nemen
Nadelen:
- De prijs
Geef een reactie