Als je een speaker van JBL gaat kopen, mag je je verheugen op een uniek stuk elektronica. Vrijwel alle JBL bluetooth speakers zijn namelijk state of the art en scoren vrijwel standaard maximale scores op alle testterreinen. Het is dan ook een interessante vraag hoe de JBL Flip 4 bluetooth speaker het zal doen. Zeker als je hem afzet tegenover zijn grote broer de JBL Charge 3. Het verschil in prijs is aanwezig, maar niet bijzonder. De Charge kost zo'n 160 euro en de JBL Flip 4 ongeveer 125. De grote vraag is natuurlijk deze: is de Flip enigszins opgewassen tegen zijn grote concubroer?
Geluid van de bluetooth speaker
Het zou natuurlijk leuk zijn om het antwoord daarop tot het einde van deze review te bewaren, maar dat gaat vrees ik niet lukken. Het antwoord is namelijk simpel: nee, dat kan de Flip 4 niet. Aan de andere kant wil dat niet zeggen dat je nu gelijk moet stoppen met lezen.
De Flip 4 heeft namelijk een heel behoorlijk geluid in zich. Maar dat van de Charge is gewoon heel moeilijk te verslaan. Je moet echter van goeden huize komen om het verschil te horen. Sterker nog, de gemiddelde muziekliefhebber zal zich totaal niet aan de kwaliteiten van de Flip 4 storen. Het zit hem vooral in de details. De Flip 4 heeft iets minder dynamiek in het geluid dan de Charge. Zeker bij klassieke muziek, de beste muziek om apparaten mee te vergelijken, hoor je duidelijk dat de verschillende instrumenten wat sneller lijken te versmelten tot een algemene muziekbrij. Waar je bij de Charge meer het idee hebt dat je ze elk apart goed kunt horen. Details dus, maar voor de echte muziekfreak wel een belangrijk verschil.
Degelijkheid / Bouwkwaliteit
Op dit terrein ben je met de JBL Flip exact net zo goed uit als met de JBL Charge. Niet geheel verrassend, want ze zijn beiden exact hetzelfde aan de buitenkant. Dit houdt in dat de Flip 4 een ronde, langwerpige vorm heeft, een rubberen behuizing en met een speciaal materiaal is bekleed om schokken, stoten en vallen goed op te vangen. De Flip 4 is daarmee één van de beste speakers die je kunt kopen om mee naar buiten te nemen. Alles bij elkaar is hij zelfs goed voor het felbegeerde IPX7 certificaat. Dat houdt in dat je het apparaat zelfs een half uur onder water kunt houden. Op een maximale diepte van een meter. Mocht je dus gaan kanoën en je verliest per ongeluk je speaker. Dan heb je nog een half uur de tijd om hem tussen de stroomversnellingen en de rotsblokken vandaan te vissen.
Gebruiksvriendelijkheid
Ook hierbij scoort de JBL Flip 4 een prima score. Met 17,5 centimeter is hij redelijk aan de kleine kant, waardoor hij makkelijk in je rugzak past. Ideaal dus om mee te nemen naar buiten, of voor een dagje relaxen aan het strand. Ook het gewicht is prima te doen. De Flip weegt slechts zo`n 800 gram. Niet een gewicht waar je spontaan een hernia van krijgt.
Natuurlijk is gebruiksvriendelijkheid meer dan alleen lengte en gewicht. Ook als het gaat om het aansluiten van externe apparaten doet de Flip het prima. Je hoeft alleen maar op de verbind knop te drukken, waarna je hem makkelijk terugvindt in het bluetooth menu van je telefoon, tablet of laptop. De Flip maakt gebruik van Bluetooth 4.2, waardoor je ook tegelijkertijd twee apparaten met de speaker kunt verbinden. Als je dit echter vergelijkt met de Flip 3, zijn voorganger, is dit bijzonder genoeg een achteruitgang. Deze kon namelijk drie apparaten tegelijk bedienen. Mocht je geen zin hebben in bluetooth, of het simpelweg niet hebben, dan kun je ook gebruik maken van de mini-usb port of de 3,5 mm ingang. Deze zitten weggestopt in het apparaat, maar kunnen tevoorschijn worden getoverd door een rubberen flapje los te maken. Afgezet tegen de Charge is het toch wat mager. Deze heeft namelijk ook een normale usb ingang ter beschikking.
Features
Als het gaat om de interessante extra`s doet de Flip 4 eigenlijk hetzelfde als de Charge. Het enige verschil is dat hij het allemaal ietsje minder doet. Ook bij de Flip 4 kun je namelijk de accu gebruiken als powerbank om je telefoon mee op te laden. Heeft de Charge echter een bizar grote accu van 6000 mAh, bij de Flip is dit de helft: 3000 mAh. Op zich helemaal niets mis mee, maar een gemiddelde smartphone heeft tegenwoordig ook een accu van 3000 mAh. Wil je de telefoon dus volledig opladen, dan kan dat prima, maar veel geluid zal de speaker dan niet meer maken. Wel is de efficiëntie van de Flip iets beter dan de Charge. Die kan ongeveer twintig uur achter elkaar spelen, waar de Flip dit twaalf uur kan met de helft van de stroom. Dit komt vooral omdat de Flip ietsje kleiner is, waardoor hij energie bespaart.
Ook met de Flip 4 is het daarnaast mogelijk om meerdere speakers aan elkaar te verbinden. Dit doe je door de connect app van JBL te installeren. Daarmee kun je in theorie wel 100 Flips aan elkaar koppelen. Misschien is dat leuk voor een recordpoging voor het Guiness Book of Records, maar voor een gemiddeld tuinfeestje is dat wellicht een overdaad. Toch levert het wel hele leuke effecten op om meerdere apparaten aan elkaar te verbinden. Je kunt er namelijk voor kiezen om het geluid mono af te spelen, dus op alle apparaten hetzelfde. Of om er een stereo set van te maken, waarbij links en rechts van elkaar kunnen verschillen. Op die manier kun je iedere tuin of omgeving in no time veranderen in een muziekoase van surround geluid. Het enige minieme nadeel is dat op dit moment een Flip 4 nog niet verbonden kan worden met een Charge, die hetzelfde kan. De verwachting is echter dat dit met de nieuwe update wel mogelijk gaat worden.
De Prijs...
Op zichzelf is er niet veel mis met de prijs van 125 euro voor de Flip 4. Als je die echter afzet tegenover de 160 euro voor de Charge is hij echter toch te duur als je het afzet tegenover het verschil aan kwaliteit. Puur op prijs/kwaliteit ben je met de Charge toch beter af. Vooral vanwege de veel grotere accu en de betere geluidskwaliteit. De Flip is dus een prima aankoop, maar als je toch zoveel geld uitgeeft, spaar dan liever even door en en lees onze JBL Charge 3 review. Wellicht ben je opzoek naar een goedkopere bluetooth speaker, als dit het geval is lees dan onze bluetooth speaker kopen gids. We behandelen allerlei verschillende speakers!
€115~
Ongeveer
JBL Flip 4 Conclusie
De JBL Flip 4 is een goede, maar niet perfecte, bluetooth speaker. Hij is ideaal voor zowel binnen als buiten en heeft een aantal leuke features waardoor je hem breed kunt gebruiken. Op het gebied van degelijkheid scoort hij een absolute maximale score. Maar ook op het gebied van geluid, gebruiksvriendelijkheid en features hoef je weinig over het apparaat te klagen. Een prima aankoop dus! We hopen dat je wat hebt gehad aan de JBL Flip 4 review!
4.8/5
Voordelen:
- Goed geluid
- Extreem degelijk
- Makkelijk te gebruiken en mee te nemen
Nadelen:
- Accu is te klein om als powerbank te dienen
- Prijs/kwaliteit is minder dan de Charge 3
Geef een reactie