Een bluetooth speaker met die "Boom" heet. Daar mag je wel wat geluid van verwachten. De echte liefhebbers van de Boom serie weten dat inmiddels als geen ander. De Boom 1, aangevuld door de "Mega Boom" en de "Roll", zetten inmiddels menige studentenkamer op zijn kop en verzorgen aan de lopende band het geluid tijdens feesten en partijen. Waarom zou je een dure geluidsinstallatie aanschaffen als het geluid van één of meer Booms ook prima voldoet? De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor de UE Boom 2.
Geluid van de bluetooth speaker
De UE Boom 2 ziet er vrijwel hetzelfde uit als zijn voorganger. Hij heeft een ronde langwerpige vorm en dient rechtop te staan, in het midden van de kamer. Op die manier kun je de hele kamer vullen met het 360 graden geluid van de Boom. En die is zeker in staat om de ramen in hun sponningen te laten rammelen. Het geluid is hard, dat zeker en tot 80 procent van het maximum volume ook nog eens kraakhelder. Zet je hem echter voluit, dan merk je dat het toch wat veel gevraagd is van dit kleine apparaat en dat het enigszins begint te vervormen. Misschien is dat maar goed ook, het bespaart je wellicht een flinke ruzie met je buren.
Het geluid van de Boom laat zich het beste samenvatten als luid, maar helder. Ze hebben bij Boom echt hun best gedaan om zoveel mogelijk hoge kwaliteit volume in een zo`n klein mogelijk kastje te stoppen. Het feit dat het geluid ook alle kanten op gaat verhoogt alleen maar de prestaties van de ontwikkelaars. Het kost de Boom blijkbaar totaal geen moeite om zelfs grotere kamers volledig met een kraakhelder geluid te vullen. Een mooie en bijzondere prestatie, zeker als je het afzet tegenover de prijs. Maar daarover straks meer.
Degelijkheid / Bouwkwaliteit
Ook daarover laat de Boom weinig tot niets te wensen over. Volgens de makers is het apparaat schok- en valproef, kun je hem rustig even onder water houden en hem desnoods even begraven onder een laagje modder. Uiteraard konden we dit niet laten en moesten we hem gewoon even van de tafel laten vallen. Het leek inderdaad totaal geen effect te hebben op de Boom, maar natuurlijk is het niet aan te raden om er mee te gaan tennissen. Je rackets zouden eens stuk kunnen gaan.
De Boom bereikt het "heilige" IPX7 certificaat. Dat geeft aan dat je de Boom een half uur onder water kunt houden op een meter diepte. Altijd leuk als je jouw favoriete muziek tijdens het snorkelen wilt beluisteren.
Gebruikvriendelijkheid
Dit is een terrein waar de Boom prima scoort. Je kunt kiezen uit een heel scala aan mogelijkheden om de Boom te verbinden met een extern apparaat. Natuurlijk met de standaard Bluetooth verbinding, maar ook een directe NFC verbinding is mogelijk. Mits jouw telefoon natuurlijk een NFC chip heeft. Het bereik is daarnaast met 30 meter behoorlijk aan de grote kant. Meer dan genoeg om met jouw telefoon het hele huis over te steken. Ook het verbinden zelf gaat kinderlijk eenvoudig. Simpelweg met een druk op de knop.
Behalve de draadloze verbindingen zijn er ook nog opties met de 3,5 mm plugin en natuurlijk met een mini-usb. Daarmee kun je de Boom ook weer opladen. Toch is er ook een nadeel te bespeuren. Alle aansluitingen zitten namelijk onderaan de Boom. De kant waar je hem normaal gesproken opzet. Het was veel handiger geweest om deze aan de bovenkant te bevestigen. Nu kun je de Boom alleen afspelen tijdens het opladen door hem ondersteboven te zetten. Daar had wat beter over nagedacht kunnen worden.
Wat wel weer een grote plus is, zijn alle bedieningsknoppen die op de Boom zitten. Natuurlijk heb je de volumeknoppen. Een veel voorkomend probleem is dat je bij het harder of zachter zetten eigenlijk geen goed idee hebt hoe hard of zacht hij nu staat. Daarvoor heb je een indicatieschermpje nodig. Bij Boom hebben ze dit anders opgelost. Als je hem harder of zachter zet hoor je een stem die aangeeft op welk percentage van het volume je zit. Slim en praktisch. Daarnaast kun je door een tik op de bovenkant van de Boom pauzeren, met nogmaals een tik weer laten afspelen en met twee tikken een nummer laten overslaan. Tot slot beschikt de Boom ook over een interne microfoon, waardoor je hem bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om mee te bellen. Ideaal voor groepsgesprekken.
Features
De Boom beschikt uiteraard ook over een app. Hiermee kun je de nodige aanpassingen doen. Maar het leukste blijft toch om meerdere Booms aan elkaar te koppelen voor een surround geluid. Het enige is dat de Boom juist zo is gebouwd om een 360 graden geluid te verzorgen. Dus niet vanuit de hoeken van de kamer naar binnen toe, maar vanuit het midden naar buiten. In principe is één boom dus wel genoeg. Het enige echte nut van deze optie is als je de muziek in meerdere kamers tegelijk wilt afspelen. Gelukkig kan de app ook nog iets anders. Je kunt namelijk via een internetverbinding niet alleen jouw muziek afspelen op je eigen Boom, maar ook op die van een ander. In theorie kun je tegelijkertijd muziek afspelen in Amsterdam en in Shanghai. De techniek staat voor niets.
Daarnaast is er de accu. Bij JBL kun je deze vrijwel standaard ook als Powerbank gebruiken, maar bij Boom mist deze optie. Op zich geen grote ramp, maar wel jammer. De accu gaat daarbij wel lang mee, tot zo`n 15 uur. Het duurt ongeveer 2,5 uur om je bluetooth speaker, ondersteboven en wel, weer op te laden. Wel weer handig is de alarmfunctie, die je met de app kunt instellen. Zeker voor de doorgewinterde uitslaper is de Boom natuurlijk het allerbeste alarm dat je kunt bedenken. Als je zelf je bed niet uitkomt, dan zorgen je gefrustreerde huisgenoten daar wel voor.
De Prijs...
De Boom is met ongeveer 115 euro zeker niet duur te noemen als je het afzet tegen wat je er voor terug krijgt. Helemaal als je hem vergelijkt met concurrenten als de JBL Charge 3 of de JBL Flip 4, die beiden duurder zijn. Veel van de features van deze apparaten zijn namelijk vergelijkbaar of zelfs in het voordeel van de UE Boom 2.
€115~
Ongeveer
UE Boom 2 Conclusie
Met de UE Boom 2 kun je zeker een feestje bouwen. Zowel binnen als buiten. Zeker binnen is de Boom een echte gangmaker die in zijn eentje de hele kamer kan vullen met zijn 360 graden geluid. Hij is zoals de naam al zegt luid, maar daarbij wel kraakhelder tot zo`n 80 procent van de capaciteit. Daarnaast kun je Boom laten vallen, onder water stoppen en aan de varkens geven, zonder dat hij er noemenswaardige schade door zal oplopen. Vooral qua gebruiksvriendelijkheid springt de Boom er echter uit. Met mogelijkheden om niet alleen het geluid harder of zachter te zetten, maar ook om nummers over te slaan en vanwege de NFC chip, waarmee je direct kunt verbinden. Alles bij elkaar is de deze speaker zeker een prima deal met veel kwaliteit tegen een relatief lage prijs. Hoop dat je wat hebt gehad aan deze UE Boom 2 Review!
4.8/5
Voordelen:
- Krachtig en helder geluid
- 360 graden systeem vult makkelijk de hele kamer
- Zeer degelijk gebouwd
- Makkelijke en uitgebreide bediening
- Goede prijs
Nadelen:
- Geluid vervormt iets op hoog volume
- Accu niet te gebruiken als oplader
Geef een reactie