Wifi, een woord die tegenwoordig niet meer uit de samenleving weg te denken is. Kom je vaak bij vrienden of familie op bezoek? Dan is de kans groot dat je de Wifi code hebt van de mensen waar je op bezoek bent. Want is Wifi toch niet wat stabieler dan het internet wat je bij je telefoonabonnement hebt? En als je internetbundel op is, is het natuurlijk erg handig dat je over een Wifi code beschikt. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe Wifi precies werkt? Graag zou ik je er wat meer over vertellen.
Hoe is Wifi ontstaan?
Officieel spreek je Wifi uit als “Wajfi of Wajfaj”, maar tegenwoordig spreek je het uit zoals het geschreven word.
In 1997 kwam de eerste wireless LAN tot stand. Je zou verwachten dat de eerste draadloze verbinding op een laptop to stand kwam, maar niks is minder waar, want de eerste draadloze verbinding was op een normale PC.
En door de komst van de smartphone kreeg Wifi nog meer
Hoe werkt een Wifi verbinding?
Naast kabelinternet en ADSL, is Wifi de meest gebruikte manier om gebruik te maken van internet.
Dankzij Wifi word het mogelijk gemaakt om op een korte afstand draadloze gegevens te versturen. Door deze korte afstand is Wifi ideaal om thuis en op kantoor te gebruiken. Ook is het mogelijk om in de tuin gebruik te maken van Wifi.
Het toegangspunt is een klein apparaatje met antennes, een belangrijk onderdeel van een Wifi netwerk. Acces point word dit toegangspunt ook wel genoemd en is met een kabel aangesloten op het internet. Door middel van radiogolven zend het acces point gegevens. En doordat er in jouw laptop of smartphone een Wifi-chip zit, ontvang je de gegevens, maar worden ze ook weer teruggestuurd.
Acces points zitten meestal al ingebouwd in de draadloze modem of router.
Het bereik van Wifi
Het kan voorkomen dat je slecht bereik hebt met Wifi. Pagina’s worden niet goed weergegeven of laden helemaal niet, video’s spelen langzaam of helemaal niet af of audio hapert bij het afspelen.
Maar wat kun je zelf allemaal doen om beter bereik met Wifi te hebben?
Verplaats je router:
De eerste simpele tip is dat je je draadloze router op een andere plek neerzet. Het is verstandig om je router niet in een meterkast op te hangen.
Vernieuw je WiFi Router:
Een router is een apparaat wat veel mensen niet snel vernieuwen, het kan zijn dat je router vrij oud is. Een upgrade naar een nieuwe router kan heel veel uitmaken in de prestaties van je internet verbinding. Wij raden daarom ook aan dat je de beste router koopt.
Gebruik WPA2 beveiliging:
De meeste draadloze routers staan ingesteld op Mixed WPA/WPA2. Het beste is dat je draadloze router ingesteld staat op WPA2.
Wireless kanaal veranderen:
Wifi word vaak al sneller doordat je het Wireless kanaal verandert. Er zijn verschillende kanalen, namelijk: 1 t/m 13. Standaard staat een draadloze router ingesteld op kanaal 6. Grote kans dat er veel mensen uit je buurt ook gebruik maken van kanaal 6. Dus veranderen van kanaal kan al verschil maken.
Kanaalbreedte veranderen:
Standaard staan routers ingesteld op 20 MHz. Dit kun je veranderen naar 20/40MHz. Dit staat ook wel aangeduid als “automatisch of gemengd”.
Upgrade je router en Wifi adapter:
Het is verstandig als je ervoor zorgt dat je router voorzien is van de laatste firmware.
Zorg er ook voor dat je Wifi adapter voorzien is van de laatste drivers.
Wifi versterkers:
Eigenlijk zijn Wifi versterkers de meest simpele manier om het bereik van Wifi te verbeteren. Wifi versterkers kunnen het draadloze signaal oppikken en sturen het vervolgens weer door.
Je Wifi netwerk beveiligen.
Je doet er verstandig aan om je Wifi netwerk te beveiligen met een wachtwoord. Zo voorkom je dat onbekenden misbruik maken van je internet. Er zitten namelijk risico’s aan het niet beveiligen van je internet. Zo kan je internet heel traag gaan lopen, omdat er meerdere mensen gebruik maken van je verbinding. Of je kunt in de problemen komen doordat mensen illegale activiteiten via jouw netwerk uitoefenen. Ook is je computer of laptop maken te infecteren met bijvoorbeeld een virus. Het gevaarlijke hieraan is dat persoonlijke informatie zoals inlogcodes, ook achterhaalt kunnen worden.
Kies daarom een moeilijk te achterhalen wachtwoord. Gebruik voor het instellen van je wachtwoord geen naam en achternaam, want dit is te makkelijk om achter te komen. Maak een wachtwoord sterk door hoofdletters, kleine letters en cijfers te combineren. Op deze manier is je wachtwoord sterk genoeg om je Wifi netwerk verbinding goed te beveiligen en voorkom je ongewenste praktijken via je verbinding.
Gebeurt het regelmatig dat mensen die bij je thuis komen vragen om je Wifi code? Maak dan gastnetwerk aan. Het grote voordeel van een gastnetwerk is dat deze gescheiden is van je eigen Wifi netwerk. De gasten die gebruik maken van jouw gastnetwerk, kunnen dan niet bij gedeelde bestanden komen
Geef een reactie